A véradás helyzete

MOST

2020. 03. 29. 11:32

A folyton változó mindennapokban a feladatok ellátása, a véradás szervezése is nagy kihívást jelent a megyei kollégáknak is. A napokban hozott intézkedések további kérdéseket is felvetnek, amelyeket mind az Országos Vérellátó Szolgálat, mind a Magyar Vöröskereszt igyekezett megválaszolni. Az alábbiakban összegyűjtöttük mindazon információt, ami esetlegesen választ adhatnak a felmerülő kérdőjelekre.


A 2020. március 28-tól április 11-ig bevezett magyarországi kijárási korlátozás és a véradás kapcsán a Magyar Vöröskereszt az alábbiakról tájékoztat mindenkit.

Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el. A véradás, és a plazmaadás szintén azon alapos okok közé tartozik, amelyek esetében elhagyható a lakhely, a legközelebbi véradási, illetve plazmaadási helyszín felkereshető. A veradas.hu oldalon országosan összesítve láthatóak a véradások, amelyek közül lehet választani, akár a lakóhelyhez közeli helyszínt kiszemelve. Megyei oldalunkon átmenetileg nem közlünk véradás időpontokat, tekintettel arra, hogy szinte folyamatosan változnak/maradnak el az események (megértésüket köszönjük).

Nagyon várunk mindenkit, aki önkéntes karnyújtásával 3 emberi élet megmentésére vállalkozik, amennyiben: 

  • egészséges
  • az elmúlt 30 napban nem járt külföldön
  • elmúlt 18, de még nem töltötte be a 66. életévét
  • legalább 50 kg súllyal rendelkezik


A véradások során az OVSZ és a Magyar Vöröskereszt biztonsági intézkedéseket vezetett be. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a véradóeseményeken biztonságos környezetet biztosítsunk mind a véradók, mind a dolgozók számára. Ezért az OVSZ szigorúbb véradási feltételeket határozott meg, amelyekről IDE kattintva lehet tájékozódni. 

Összefoglalva a legfontosabb intézkedések: 

  • belépéskor biztosított és elvárt a kézfertőtlenítés
  • a helyiségben egyszerre tartózkodó véradók száma korlátozott
  • minden véradó között 1,5 m távolság biztosított, az adminisztráció során is. 

Sajnos mindezek ellenére és megértve az elővigyázatosságot, egyre több véradóhelyszín (intézmény, iskola) mondja le az eseményt. Azonban ezzel a véradások, a véradók, a vérkészlet is egyre fogy, így még inkább hangsúlyoznunk kell a véradás fontosságát. 

Köszönjük minden szervező kollégának a kitartó munkát, és köszönjük minden véradónak, aki ezekben a bizonytalan időkben is hozzájárul Magyarország biztonságos vérellátásához!